provantheader1

Fietsroutes

Fietsroutes

Speciaal voor dit evenement heeft de Provincie Antwerpen vijf suggestieroutes voor jou uitgestippeld. De fietsroutes brengen je langs diverse deelnemende forten in jouw regio. De meest gekende route? De Brialmontroute! Natuurlijk blijven deze routes via de knooppunten ook bruikbaar na de Fortengordel. Ontdek een boeiende geschiedenis en prachtige natuurgebieden. Herover dus deze forten met jouw fiets!

De fietsroutes gebruiken het bestaande knooppuntennetwerk. Gebruik fietsnet.be voor een routebeschrijving tot op je dichtstbijzijnde forten of de suggestieroutes.

Je vindt deze routes ook terug in het fietsboekje “Herover de Forten”, te verkrijgen bij je lokale toerismekantoor of te downloaden via www.fortengordels.be.

Suggestieroute 1: Brialmontroute – 44 km

De Brialmontroute verbindt tijdens de Fortengordel zes deelnemende forten rond de stad Antwerpen. Speciaal ter gelegenheid van het evenement werd vorig jaar de Brialmontroute vernieuwd. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:

-   Fort 2 Wommelgem
-   Fort 3 Borsbeek
-   Fort 4 Mortel
-   Fort 5 Edegem
-   Fort 6 Wilrijk
-   Fort 7 Wilrijk
-   Fort 8 Hoboken

Volg tijdens de fietsroute de witte zeshoekige borden met bruin opschrift.

Je kan het fietskaartje in hoge resolutie hier downloaden: Fortengordel_Brialmontroute.

Opgelet, op enkele locaties op de Brialmontroute zijn er omleidingen, deze zijn overal ter plaatse aangeduid .

Wegens organisatie van een lokaal sportevenement worden fietsers langs de Brialmontroute ter hoogte van de gemeentegrens Wommelgem/Wijnegem omgeleid via een kort alternatief bewegwijzerd parcours.

Nabij de Universiteit Antwerpen en fort 6 Wilrijk zijn vanaf deze week wegenwerken voorzien. Toch is Fort 6 Wilrijk volledig bereikbaar op zondag 21 mei! Tijdens het weekend zijn immers geen werken of omleidingen gepland. De fietsers kunnen het betonnen baantje volgen van de éne wegkant naar de andere – en het Paradeplein is vrij van werken.

Fortengordel_evenement_route_01_2017_LOWRES

Suggestieroute 2: Antwerpse Polders en kasteeldomeinen – 35,7 km 

Op deze route fiets je door kasteeldomeinen, bossen en het open gebied van de Antwerpse Polders. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:

-   Fort van Stabroek
-   Fort van Kapellen
-   Fort van Merksem

De enthousiaste fietser kan doorfietsen naar het fort van Lillo. Volg de knooppunten 94-97-92-95 en ontdek het fort middenin de haven.

Fortengordel_evenement_route_02_2017_LOWRES

Suggestieroute 3: Antitankgracht en kasteeldomeinen – 54,4 km

Deze fietsroute voert je langs de Antitankgracht, heidegebied en verschillende kasteeldomeinen. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:

-    Fort van Oelegem
-    Fort van Kessel

Wil je ook een kijkje nemen in Fort 2 Wommelgem? Dat kan gemakkelijk. Volg de knooppunten 29-24-15-02 en ontdek vijf verschillende musea.

Fortengordel_evenement_route_03_2017_LOWRES

Suggestieroute 4: Langs Nete en Groentestreek – 39,5 km

Deze fietsroute toont je de vijf forten die hard werden getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:

-    Fort van Lier
-    Fort van Koningshooikt
-    Fort van Sint-Katelijne-Waver
-    Fort van Walem
-    Fort van Duffel

OPGELET: Omwille van werken aan de Heisbroekweg te Sint-Katelijne-Waver is het fietsnetwerk tussen knooppunten 24 en 43 onderbroken. Er is een omleiding voorzien. Wegwijzers helpen je het fort te vinden! Deze werken zullen nog duren tot en met oktober 2017.

Meer informatie vind je op:  http://wegenenverkeer.be/werken/aanleg-fietstunnel-en-rotonde-aan-heisbroekweg-sint-katelijne-waver

Fortengordel_evenement_route_04_2017_LOWRES

Suggestieroute 5: Versterkt erfgoed in Klein-Brabant – 38,3 km

Deze fietsroute toont het beste van Klein-Brabant. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:

-    Fort van Steendorp
-    Fort van Breendonk
-    Fort van Liezele
-    Schans van Puurs
-    Fort van Bornem

Fortengordel_evenement_route_05_2017_LOWRES

Stippel je graag je eigen route uit?

Surf dan naar www.fietsnet.be, maak gebruik van de knooppunten en spring op je fiets!